fifie mawi

fifie mawi

Sunday, September 19, 2010

Puding roti bakar with sos kastad

BAHAN-BAHAN :
  • Roti sandwich besar (potong tepi dan asingkan)
  • Buttercup (1) - cairkan
  • Telur 4 biji
  • Susu segar 900ml (e.g: everyday, marigold, kalau malas beli curi je sikit susu tepung baby pun boleh, etc..susu cair pun boleh tapi kena cukupkan 900ml la..)
  • Satu sudu kecil esen vanilla
  • 5 sudu besar gula
  • Kismis/badam/buahan kering


CARA-CARA :
1. Panaskan oven sehingga 180'C
2. **Satukan susu, telur, gula dan esen dalam satu bekas. Kacau sampai sebati atau
sampai gula hancur.
3. Sapu loyang pembakar dengan marjerin (sebaiknya guna loyang berpetak)
4. Susun roti yang dah dipotong tepi tadi sehingga tidak kelihatan ruang kosong.
5. Sebelum tuang adunan ** ke atas roti, kacau dulu sebab marjerin bila sejuk akan jadi berketul. Lepas tu barulah dituang ke atas roti tadi. Tuang biar semua roti kena.
6. Tabur kismis/badam/buahan kering ke atas roti tadi
7. Ulang langkah 4, 5 dan 6 sehingga habis.
8. Untuk hiasan, bahagian tepi roti yang dipotong tadi bolehlah dihias kat atas sekali. Susun ikut kreativiti anda.





 Sos Kastad
2 cawan susu cair
1 sudu makan tepung kastad atau tepung jagung( di larutkan dengan sedikit air.)
2 sudu makan gula
Cara membuatnya
**Satukan semua bahan dalam periuk dengan api perlahan. Kacau hingga kuah dah mula pekat. Sejukkan dan boleh di hidangkan.


Muffin cake chocolate cip

bahan-bahan

  • 250 gm        mentega
  • 250 gm        gula
  • 320 ml         susu segar
  • 100 gm        serbuk koko
  • 400 gm        tepung gandum
  • 30 gm          serbuk penaik  (diayak bersme tepung gndum)
  • 6 biji            telur
  • cip coklet sbagai hiasan...

kaedah menyediakannya:-
  1. pukul gula dan mentega hingga kembang.
  2. masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis dan pukul lagi.
  3. masukkan tepung selang seli dengan susu dan pukul rata
  4. Masukkan dalam acuan kerts muffin
  5. bakar dengan suhu 170'c selama 25 minit


KEK CHOCHOLATE MOIST

bahan A

  • 1 cawan serbuk koko 
  • 1 cawan air                           
  • 350 gm gula kastor
{semua bhan A di cmpurkan dan dimasak di atas api yang perlahan dan disejukkan}

bahan B
  • 80 gm               gula kastor
  • 250 gm             majerin / butter
  • 250 gm             tepung naik sendiri
  • 6 biji                 telur
  • 1/4 sudu kecil   esen vanila

kaedah menyediakannya:
  1. Sediakan bahan A.
  2. bahagian B- pukul gula dan majerin sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
  4. Kemudian masukkan tepung dan esen vanila.
  5. Masukkan bahan A, kacau sehingga sebati
  6. Tuangkan ke dalam acuan dan bakar selama 45 minit (suhu 180'c)