fifie mawi

fifie mawi

Saturday, December 11, 2010

Talam Berlauk

bahan-bahan

Untuk inti :
1) 200 gram daging kisar
2) 2 biji kentang (dipotong dadu)
3) 1 labu bawang besar (dikisar)
4) 1 paket rempah kari daging
5) 2 biji cili merah (dihiris)
6) 1 batang kecil lobak merah (diparut)
7) Garam secukup rasa
8) 1 sudu makan minyak masak
9) Daun sup dan daun bawang secukupnya (dihiris)
10) Bawang goreng secukupnya
11) 2 tangkai cili merah (dihiris)

Untuk talam :
1) 1 cawan tepung gandum
2) 3 sudu makan tepung jagung
3) 3 cawan santan
4) 1 sudu teh garam
5) 1 biji telur

cara-cara

Untuk inti :
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar.
2) Masukkan rempah kari dan masak hingga wangi.
3) Masukkan daging dan kentang. Kacau rata.
4) Biarkan sehingga semuanya masak empuk.

Untuk talam:
1) Campurkan semua bahan dalam satu bekas. Kacau dan tapis.
2) Panaskan kukusan.
3) Sapu rata loyang dengan minyak masak.
4) Tuang adunan kedalam loyang dan kukus selama ½ jam.
5) Keluarkan loyang dari kukusan dan biarkan sejuk.
6) Tabur inti, daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Sedia untuk dihidangkan.